vrijdag 8 december 2023

tentoonstelling "Africa Supernova"

Een regenovergoten regenvloed zaterdag 18 november 2023 in Amersfoort, met een paraplu die het begaf door hevige herfststormen.  Dit alles verdween als sneeuw voor de zon bij binnenkomst in dit warme Museum kAdE, Eemplein 77 (Eemhuis) 3812 EA Amersfoort.

Tentoonstelling: "Africa Supernova" van 24 september 2023 t/m 7 januari 2024. Een collectie van het echtpaar Carla & Pieter Schulting die deze tentoonstelling hebben samengesteld.
Voor mijzelf heb ik een keuze gemaakt uit 3 afbeeldingen (zie bijgaande teksten) die deze beeldende schilderijen, de techniek en de kunstenaars uitvoerig beschrijven.

Binnenkomend in dit museum wordt een mens overdonderd door wat de Afrikaanse landen aan beeldende kunst hebben te bieden.

In een filmunit vertelde het echtpaar Schulting in kort bestek hoe zij beiden tot deze verzameling zijn gekomen. Dat de Afrikaanse schilderkunst de afgelopen jaren een grote vlucht heeft genomen was duidelijk waar te nemen. Niet alleen indrukwekkende schilderijen, eveneens sculpturen en foto's te zien uit alle delen van het Afrikaanse continent. De bezoeker neemt beelden waar en kijk naar lange geschiedenissen en traumatische ervaringen. Sommige afbeeldingen vertelden grote verhalen, overleveringen maar ook culturele ervaringen.

Ik citeer: het echtpaar Schulting.  De titel " frica Supernova" weerspiegelt hoe de kunst van het Afrikaanse continent de afgelopen jaren stormenderhand de kunstwereld heeft veroverd als een explosie.

Een Nigeriaanse curator Azu Nwagbogu heeft deze titel bedacht.

Ik werd getroffen tijdens deze tentoonstelling en met mij denk ik velen,  door de schoonheid van het zwarte lichaam.

In deze laatste maand van het jaar 2023 is Museum kAdE/Amersfoort de moeite van een bezichtiging waard.

Petra Adema-Nienhuis





Geen opmerkingen: