donderdag 20 juli 2023

Kunstflits

          MORE museum voor modern realisme

Museum More in het dorp Gorssel (Gld) heeft als gebouw met aansluitend Orangerie een chique uitstraling Dit Museum heeft een Eigen Collectie Realisme van 1900 tot nu Mooi gesitueerd in een fraai coulissen landschap
De tentoonstelling "Naïef Realisme van Rousseau tot Grandma Moses" .bezocht ik op maandag 2e Pinksterdag  29 mei jl. 
Lopend van zaal naar zaal bemerk je dat in deze tentoonstelling "Naïef Realisme" de kunstenaars van dieren houden. Je ziet op de schilderijen vele dieren weergegeven zoals: Paarden, honden, vossen, apen, veel grote katachtigen en kleine katten.
Voor ouders met kinderen een Eldorado. 
Wat mij opviel in zaal 4,3 en 2 zie je de tentoonstelling van kunstwerken uit de Eigen Collectie van Museum More. Realisme van 1900 tot nu. De drie zalen hebben ieder een ander thema en laten je op verschillende manieren naar realistische kunst kijken.
Realistische kunst roept herkenning op als je er naar kijkt  Realisme toont de werkelijkheid maar niet iedereen ziet hetzelfde. De kunstenaars passen de werkelijkheid een beetje aan om het publiek een verhaal te vertellen hoe zij het graag willen zien. 
In zaal 1 exposeerde een Palestijnse kunstenaar, Samah Shihadi. Tekeningen met houtskool en potlood , heel precies die veel op de werkelijkheid lijken .Familie is belangrijk voor deze kunstenaar. De dagelijkse gewoontes, zoals samen eten. Plekken, landschappen waar haar voorouders hebben gewoond.  
Mij boeide in zaal 2  de afbeeldingen van schilderijen door Grandma Moses. Ik las dat zij om meer schilderijen te kunnen verkopen  1 schilderij in 2 delen heeft gesneden. Nu hangen deze naast elkaar, maar het doek is om het spieraam gevouwen, dus zie je niet de hele voorstelling. Op haar 78e jaar doorgebroken. Haar hele leven hard gewerkt als boerin, geen tijd om te schilderen. Deze periode kwam in zicht toen het boerenleven te zwaar werd. 
Wat mij opviel in deze tentoonstelling was de vraagstelling bij een aantal schilderijen; vind je dit een realistisch werk. Waarom wel/niet? Ook de stappen in het maken van ahornsuiker. Schilderij Grandma Moses  
In Eigen Collectie zoveel kunstenaars aanwezig, teveel om allen te benoemen. Hoeft ook niet, het museum als geheel is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen. 

          Weblink: Museum MORE 

Petra Adema-Nienhuis, kunstkamer Vaassen

Geen opmerkingen: