In memoriam: Jaap Olof, beeldend kunstenaar 

De beeldend kunstenaar Jaap Olof is overleden. Op een speciale Post van deze website (zie homepage) is een Herinnering voor hem gemaakt. Hij woonde en werkte in Meeden (Gr). Naast zijn werkzaamheden als zelfstandig grafisch vormgever en uitvoerder van architectonische opdrachten, werd het medium fotografie heel belangrijk voor hem. Jaap Olof  maakte talrijke grote fotowerken over de vergane glorie van de staalindustrie, waarin de mens een ondergeschikte rol vervulde te midden van vloeibaar staal en hitte. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 RETROSPECTIEF 

"De belangstelling voor de industrie ontstond in m’n jeugd, toen ik vaak naar de Hoogovens  fietste. Een fascinerend, tot de verbeelding sprekend geheel van rook, vuur en stoom,  locomotieven en grote schepen met kolen en erts. Ik zat ook veel aan het Noordzeekanaal om  naar voorbijvarende schepen te kijken. Op 9-jarige leeftijd, het was 1954, had ik een Agfa Click, een plastic rolfilmcameraatje; in die tijd was fotografie een bijzonderheid. Met dat cameraatje fotografeerde ik onder meer de langsvarende schepen. Na mijn ontwerp-opleiding aan de Rietveld Academie heb ik vervolgens naast m’n werk als zelfstandig grafisch ontwerper regelmatig van fotografie gebruik gemaakt, zowel zelf als met beroepsfotografen. Vanuit de Randstad en een aantal jaren Friesland ben ik, nu woonachtig in Groningen, sinds enkele jaren geleden gestopt met commerciële grafische- en architectonische opdrachten en houd ik mij nu bezig met de verdere ontwikkeling van mijn fotografische werk, zowel digitaal als analoog.

 Industriële fotografie

De getoonde industriële fotografie beslaat, naast nog werkzame industrieconstructies, vooral  opnames van een verleden waarin de mens slechts een lijdzaam voorwerp was van een door  haarzelf gecreëerd productieproces in de staalindustrie. Bijna ontembare machines, hard en meedogenloos. Vloeibaar staal, immense hitte, lawaai gelijk Dante’s inferno. Nu een weltfremde wereld waarin stilte regeert. Naast gestaag druppelende regen met slechts een verdwaalde vogel welke zijn ongenoegen uitkrijst over deze tot definitieve stilstand gekomen erfenis van een ooit bloeiende industrie. Een verleden waarvan nu alleen nog de langzaam wegroestende geraamtes hun verhaal vertellen. In deze beelden probeer ik de chaotische kakafonie van stank en stof, hitte en op doodsangst lijkende oorverdovende geluiden nog één keer op te roepen."


 

 

jaap olof: 'buiswerk'

 

jaap olof: 'dikke buis'

 

jaap olof: 'frametank'

 

jaap olof: 'ketelgroot'

 

jaap olof: 'stortkelder'

Geen opmerkingen: