Guus de Ruiter: schilder van de verstilling

 



 

Beeldend kunstenaar Guus de Ruiter (1924-2000) woonde en werkte in Rotterdam en was een bijzonder veelzijdig kunstenaar. Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten (Rotterdam, 1940-1944) en was vooral werkzaam als schilder, aquarellist, tekenaar en graficus. Zijn thema’s waren stadsgezichten, landschappen, portretten stillevens.  Tussen 1947 en 1951 werkte hij in het grafisch atelier o.l.v. Wally Elenbaas.  De kunstenaars die hier werkten werden ook ‘de Venstergroep' genoemd. Tevens ontwierp Guus de Ruiter decor- en kostuumontwerpen. Exposities vonden onder meer plaats bij Arti et Amicitiae (Amsterdam), de Pulchri Studie (Den Haag) en in galerie ’t Oude Raadthuys (Spijkenisse) samen met zijn Rotterdamse collega's Kees Franse en Arno van Iperen.

Tijdens de jaren 1951-1953 was Guus de Ruiter werkzaam in Menton, terwijl hij in 2000 een Italiaanse studiereis maakte.

In 2004 verscheen de monografie ‘Guus de Ruiter, Schilder van de verstilling’ en uitgegeven door door de Stichting Guus de Ruiter, Rotterdam. Hieraan werkten o.a. mee Dorine de Vos en Hein van Haaren.

.

In zijn werk werd Guus de Ruiter ook ‘de schilder van de rust’ genoemd. Een zachte dromerigheid is in zijn werk herkenbaar.

Als een herinnering aan zijn persoon en werk is een stilleven van hem hieronder weergegeven. In de subtiele weergave van een kop en schotel is de ‘schilder van de rust’ bijzonder aanwezig.

Het is prachtige aquarelleerkunst!


                                                                         



 


Geen opmerkingen: