Yvonne Struys: IJsland, Vissen & Hemden

 


 

VISSEN

een IJslands kunstproject van Yvonne Struys

"Als artist in residence in het uiterste noorden van IJsland, waar ik dit jaar voor de 5e maal mag verblijven, heb ik me niet alleen bezig gehouden met de Edda en de wilde stilte van landschappen, maar ook met vissen.

Bij toeval kwam ik een fabriekje tegen die vissenhuiden prepareerden. Bij mijn vraag wat er met die vissenhuiden werd gedaan was het antwoord: “ veel gaat naar de mode-industrie in Parijs voor tassen, schoenen etc.

Ik mocht zelf in de fabriek kijken hoe deze huiden werden gelooid, ja toen wist ik het wel. Mijn strijdhemden, kimono’s en kazuifels van papier, zouden nu hemden van zalm, zeewolf en kabeljauw worden.

Van een groothandel uit Akureyri kreeg ik de huiden van verschillende vissen. Het schoonmaken en prepareren was een hele klus, bij mij werd het geen leer maar perkament. Ook goed.

Na het spannen, prepareren en drogen wordt de huid ontzettend hard en moest ik met een priem gaatjes slaan om het aan elkaar te naaien.

De combinatie met andere materialen vind ik boeiend en gebruik hiernaast vaak IJslandse teksten, zoals die van de schrijver Jon Kalman Stefansson.

 En zo verliepen enkele jaren met nog steeds die vissen in mijn hoofd.....

Nu de laatste serie nog, lino’s van vissen. n.a.v kopergravures uit de 17 e eeuw".

Yvonne Struys


Fotobeelden van het Vissenproject

'allen die willen naar Island gaan...

 

'een dubbelbeeld'


 


'hangende vissen'

 


'allerlei prachtige dingen...'


 

'vissen uit IJsland'

 

'een hemd van zeegolf,

 


'en vissen zwemmen door mij heen''nu daal ik af in diepte...'

                

Geen opmerkingen: