John Giskes: Human Sculpture Project

HUMAN SCULPTURE PROJECT  

"Ik heb een aantal beelden gemaakt voor het Human Sculpture Project. Deze beelden zijn het eindresultaat en kunnen als print verkocht worden. Mensen worden in een cocon gefotografeerd en die foto's worden verder digitaal bewerkt tot Human Sculpture Beeld. De werken beelden een fase in het bestaan uit waarin de transitie plaatsvindt naar een andere manier van zijn. De metafoor is de cocon waarin de rups veranderd in een vlinder. Maar in ons ons bestaan vinden er steeds opnieuw transities plaats, de eerste is die wanneer het geboortevlies wordt afgeworpen. Dit project is een 'performance' project met publieke optredens maar niet minder belangrijk zijn de beeldende kunst weergaven en interpretaties van het project. 

Van dit Human Sculpture Project heb ik een digitale show gemaakt. In de show heb ik een voice-over ingevoegd. De tekst staat hieronder:

  

 

Beeldhouwers vervormen vaak de afgebeelde menselijke lichamen waardoor de ‘grote’ vorm wordt gepresenteerd los van de details. Daardoor ontstaat een zeggingskracht die niet verdoezeld wordt door een teveel aan informatie. In mijn werk als performer doe ik iets soortgelijks met de performances in het ‘cocon’ project, het werken met verborgen lichamen. De mens is een gelaagde constructie op het fysieke zowel als het psychische vlak. Die lagen verwijderen in de performances geeft zicht op de onderliggende lagen en roepen de vraag op wat daar weer onder ligt. Maar het omgekeerde wordt ook gedaan in de performances, een laag toevoegen. De performances voegen een element toe aan beeldententoonstellingen, namelijk de factor ‘tijd’. Daardoor wordt het ‘beeld’ op een andere manier betrokken bij het ‘leven’ dat gekenmerkt wordt door verandering in de tijd. Net als muziek zijn performances een vluchtige kunstvorm, als het gedaan is blijft het alleen over in de herinnering van de beschouwer. Het tijdelijke samengaan van sculpturen en performances versterken elkaar in zeggingskracht, de performances nodigen uit om met een nieuwe blik naar de beelden te kijken.


Een link naar de presentatie staat zowel op Youtube als Vimeo: . 

Youtubelink: Human Sculpture Project


 
  


  


 


 


 Van deze performances zijn prints beschikbaar in te formaat 30 x 40 cm. .

Het formaat van de print nr.7, de laatste print is 27 x 50 c, 

Contact: John Giskes

               06-12034006 Geen opmerkingen: