Vera Harmsen: grafiekmap De Vier Windstreken
          'Bij de punt van de vinger waarmee we wijzen beginnen de Vier Windstreken.....'

(Bij de bovenstaande afbeelding hoort de volgende tekst: ... en zie ik vier winden des hemels brachten de grote zee in beroering (Daniël 7, Vers 2) Het is een anonieme Italiaanse gravure uit de 16e eeuw)

Acht kunstenaars keken in 1998 om zich heen en gingen aan de slag met dit thema. Het resultaat werd een luxueuze grafiekmap die acht originele gesigneerde prenten bevatte. Deze editie kreeg destijds een oplage van 75 genummerde exemplaren. Alle zeefdrukken werden handvaardig gedrukt in aanwezigheid van de kunstenaar. Bovendien werden voor deze map acht speciaal voor de gelegenheid gedrukte schutbladen gemaakt die gedecoreerd werden met dessins van objecten uit de collectie van het Museum voor Volkenkunde Rotterdam.

< Bij de punt van de vinger waarmee wij wijzen beginnen de Vier Windstreken, het Noorden, Oosten, Zuiden en Westen. Waar wij ook heen gaan, altijd zullen wij zelf in het midden van de vier windstreken staan, wij zijn ermee verbonden als met onze schaduw. 
Door deze gegevens zijn de prenten van deze grafieken verbonden.
Halverwege het noorden en het westen ligt het noordwesten, tussen het oosten en zuiden ligt het noordwesten. Zo zijn er in totaal acht windrichtingen. Naar aanleiding hiervan is gekozen om het grafiek van acht kunstenaars in deze map op te nemen. Deze prenten zijn te beschouwen als zelfstandige werken die een gemeenschappelijke basis hebben.>

Aan deze grafiekmap werkten de volgende kunstenaars mee:
Henk van den Berg, E. Cammenga, Otto Egberts, Vera Harmsen, Jentius Hogerdijk, Montebasso, Ed Santman en Willem Stoop.

De zeefdrukken uit deze map werden gedrukt op 225 grams Simili Japon papier.
Oplage: 75 exemplaren. Het werd een genummerde editie en gesigneerd door de kunstenaars. 
Jaar van productie: 1998

De Vier Windstreken werd een prachtig samenwerkingsverband van kunstenaars met een monumentale grafiekmap als resultaat. Deze map is in 2021 nog steeds bijzonder waardevol en verkrijgbaar. 


 

Willem Stoop: zeefdruk 'Kompas'


 

Jentius Hogerdijk: zeefdruk 'Herinnering aan Odysseus in Irian Java'


 

Montebasso: zeefdruk 'Up North'


 

Vera Harmsen: zeefdruk 'Das Schlosz'
Geen opmerkingen: