Vera Harmsen: etsfoto's

 
 

' U kent wel het doedelen bij de telefoon of op vergaderingen: kleine krabbeltjes maken op papier. 'Ik zoek naar de vanzelfsprekende vrijheid, als waarmee een lijn zich een plek op het papier verwerft'. 

De tekeningen die ik maakte volgden een proces van herhaalde omkering, via een fotografische weg, de zgn. etsfoto's. Ik gebruikte hiervoor barietpapier met echt zilver.

Er ontstonden mini-wezentjes en ik wilde ze zichtbaar maken c.q. vergroten. Zo ben ik, op de kunstacademie in Rotterdam, in de gevoelige laag van fotomateriaal gaan krassen en heb dit materiaal uitvergroot. De doka was toen nog gevestigd in de voormalige bankkluis op de Blaak. 

In mijn etsfoto's heb ik gekrast met een naald in de emulsielaag. Hierdoor ontstond een rafelrand. Deze werkwijze is vergelijkbaar met het werken met een droge etsnaald. Om die reden noem ik dit werk etsfoto's. Ik experimenteerde tevens met belichtingstijden en andere opties. In de Dada-periode heeft Man Ray op dit gebied al veel ontdekt. Later had ik een eigen doka in mijn keuken. Eens ontstond een gele zwaveldamp en toen heb ik de tuindeur maar snel opengegooid. Het fraaie beeld dat was verschenen, verdween in het stopbad weer net zo snel.

Tevens ben ik in kleurnegatieven gaan krassen. Niet alle emulsielagen verdwijnen dan. Er ontstaan namelijk blauwe en witte lijnen op een zwarte achtergrond. Ik drukte toen af op cibachroom.

Helaas heb ik nu geen donkere kamer meer, maar maak van tijd tot tijd fotografische werken of verwerk deze in mijn collages. Ruimtelijk ben ik nu vooral bezig met assemblages'

(tekst: Vera Harmsen)


voor meer informatie over het werk van Vera Harmsen: www.veraharmsen-kunst-op-locatie.jouwweb.nlVera Harmsen: z.t., etsfoto

                              


 

Vera Harmsen: 'Symmetrisch gevecht' etsfoto

 

Vera Harmsen: z.t. etsfoto-sepia


Geen opmerkingen: