Ineke de Jong: verkenning van keramische grenzen

 

 

Voor beeldend kunstenaar Ineke de Jong staat ruimtelijke vormgeving centraal. Na de studie Monumentale Vormgeving aan de Academie voor Beeldende  Kunsten in Rotterdam is de keramische vormgeving bijzonder belangrijk geworden. Haar inspiratiebron is de natuur, water, lucht en beweging (vogels en vissen). Muziek zorgt voor het melodieuze en laat haar ook leiden bij het zoeken naar de uiterste mogelijkheden van klei en porselein. Hoe dunner, hoe mooier. In die kwetsbaarheid ervaart zij de kracht. 

Haar keramische objecten kenmerken zich door een ranke, fragiele stroomlijning. De klei wordt flinterdun uitgerold, door mallen ondersteund en met de hand gevormd. Eenmaal gedroogd wordt de kleivorm nog dunner geschuurd en de grens van het materiaal verkend.

 Reizen is de thematiek in haar werk, waarbij niet alleen de verplaatsing maar ook de spirituele reis na het aardse leven belangrijk is. Haar bootvormen zijn hiervan een expressie. Uitvaartrituelen uit het oude Egypte vormen een inspiratiebron. Deze boten komen los van de aarde doordat zij op transparante 'sokkels' geplaatst zijn. In haar werk komen ook symbolen voor als uilenkopjes (wijsheid), vissenstaarten (vrijheid) en gesluierde vrouwenkopjes. 

In de ijle schaalvormen is de thematiek van het reizen vederlicht verwerkt, zowel letterlijk als figuurlijk, waarbij de stroomlijning is afgeleid van de vogelvlucht. Muziek van onder andere David Bowie en U2 is op de achtergrond in haar atelier aanwezig. 

Ineke de Jong zoekt met het flinterdunne materiaal naar de kracht en schoonheid in haar beelden. De onderstaande fotobeelden laten dit zien.

meer informatie: www.inekedejongkunst.nl 


 


Ineke de Jong: keramiek
'Give these clay feet wings to fly'

 

Ineke de Jong: porselein
Summertime (Fish are jumping)


 

Ineke de Jong: keramiek
'Every teardrop makes a waterfall'

 

Ineke de Jong: porselein
'Gently down the stream'


 


Ineke de Jong: keramiek
'No line on the horizon' 

Ineke de Jong: keramiek
'My head's under water but I'm breathing fine'
            


Ineke de Jong: porselein
'Fly away on wings of freedom'

 

Ineke de Jong: keramiek
'How fragile we are'
'

 Ineke de Jong: keramiek
'Dove' Ineke de Jong: keramiek
bootvorm
z.t.


Geen opmerkingen: