Harald Jassoy: beeldverslag van Minotauros

 


Harald Jassoy, beeldend kunstenaar uit Goedereede, heeft in de loop der jaren een bijzondere creatieve werkwijze ontwikkeld. Vanuit zijn ervaring als tekenaar en schilder zijn grote ruimtelijke 'figuren' ontstaan. Deze figuren zijn driedimensionaal van opzet en hebben de schilderkunst een volstrekt nieuwe beeldtaal gegeven. Het zijn op zichzelf staande kunstwerken, die aan de wand of in de ruimte gepresenteerd kunnen worden. Deze geschilderde beelden lijken uit het kader van een schilderij te zijn 'gestapt' en nu een eigen leven te hebben gekregen. Zij geven ruimte voor een persoonlijke 'ontmoeting'. Deze werkwijze van Harald Jassoy is uniek en maakt geheel nieuwe visuele belevingen mogelijk.

Reeds eerder toonde Harald Jassoy op deze website een beeldverslag van geschilderde figuren: De Krantenlezer I en II (zie ook de betreffende Pagina's op deze website).                      

"Minos, de koning van Kreta, had met zijn broers ruzie over de vraag wie de rechtmatige koning was. Aan de zeegod Poseidon vroeg Minos om raad. Hij hoopte op een teken dat hij de rechtmatige koning was. Als teken van het koningschap stuurde Poseidon aan Minos een witte stier, op voorwaarde dat deze stier meteen geofferd zou worden. Minos hield echter niet zijn belofte waardoor Poseidon als wraak de vrouw van Minos, Pasiphaë, op de stier verliefd liet worden. De architect Daedalus bouwde een houten, holle koe waarin Pasiphaë kon gaan liggen om met de stier gemeenschap te hebben. Nadat de stier haar bevrucht had, werd Minotauros geboren. Hoewel hij aanvankelijk gezoogd werd door zijn moeder, kreeg Minotauros later mensenvlees. Hierdoor werd hij te gevaarlijk voor de mensen in zijn omgeving en opgesloten in het 'Labyrinth'. Dit doolhof was eveneens door de architect Daedalus ontworpen en gebouwd. Wanneer men eenmaal binnen was, kon men de uitgang niet meer vinden. Als voeding voor Minoauros werden jaarlijks zeven Atheense jongens en meisjes het Labyrint naar binnen gebracht. Tot het moment dat Theseus met behulp van Minos dochter Ariadne het monster versloeg. De uitgang van het Labyrinth vond hij terug door een wollen draad die hij vanaf de ingang had vastgezet. Deze wollen draad werd nu zijn leidraad in het doolhof. "        


(In de Nederlandse taal is deze uitdrukking nog aanwezig: de draad van Ariadne. Het is een middel om zich uit een netelige situatie te redden.)

*Meer informatie over het werk van Harald Jassoy is te vinden op de website: www.jassoy.nl 

Op de onderstaande foto's is het ontstaan van 'Minotauros' van Harald jassoy in beeldfragmenten weergegeven. 




voorstudies: Minotauros

 





 





uitvoering van Minotauros

 



 




 



 



 



 



 



 



 



 



 



 




Geen opmerkingen: