maandag 24 april 2023

Kasteel Ruurlo

Binnenlopend door een prachtige zwart/goud gelakte poort zie je voor je uit Kasteel Ruurlo. Het Kasteel ligt rondom in het water en oogt als een perfect gerenoveerd Kasteel. Bezoekers komen binnen via een prachtig architectonisch glazen brug. Eenmaal binnen val je van de ene verbazing in de andere. Het Kasteel is lange tijd gebruikt door de Gemeente Ruurlo. Nu is dit Kasteel op een totaal andere manier getransformeerd dan voorheen toen het als Gemeentehuis fungeerde. Het geeft een inkijkje in het adellijk leven in vervlogen tijden. Kasteel Ruurlo biedt heden toegang tot de rijke verzameling schilderijen en tekeningen van de imaginair realist  Carel Willink (1900-1983). Veruit bevindt zich in dit Kasteel de grootste collectie van deze markante schilder. Kamer voor kamer wordt zijn oeuvre tot ontwikkeling getoond. Beginnend met een jeugdig portret als jonge man en eindigend met het laatste werk door Willink voltooid. 

Dit Kasteel Ruurlo en de dubbele watermolen spreken al eeuwen tot de verbeelding voor bezoekers en kunstenaars. Het gehele gebied rond Ruurlo en het Kasteel waren een decor voor de Televisieserie De Zevensprong uit 1982. Verfilming van het boek van Tonke Dragt.   

Carel Willink, een van de grootste Nederlandse schilders van de 20ste eeuw komt in dit markante bouwwerk tot zijn recht. Het geheel omgeven door typische Hollandse wolkenluchten. De schilder Carel Willink zou zich hier tijdens zijn leven thuis hebben gevoeld.

Daarnaast is er een tentoonstelling te zien van de beeldend kunstenaar Lynne Leegte (1965, Luton UK). De beeldend kunstenaar is geintrigeerd door de verschillende ruimtes van dit kasteel met zijn schitterend behang en ingelegde parketvloeren. Speciaal voor deze kamers (ruimtes) heeft Lynne Leegte haar sculpturen, foto's, installaties gemaakt. 

Kortom: een bezoek aan Museum Ruurlo, alleszins meer dan een dag uit.

Petra Adema-Nienhuis

 

Geen opmerkingen: